>
Volg ons op facebook Volg ons op twitter

Verslag: Weersomstandigheden..

 • Wat is de definitie van mountainbiken? Voor de echte fanatiekelingen geen vraag, maar een weet. En toch, er zijn nog steeds velen die niet precies de definitie van het mountainbiken kennen.

  Ontstaan

  Ergens eind jaren 60 is het mountainbiken ontstaan in Californië. Het waren een paar personen die experimenteerden met zelfgebouwde fietsen en dikke banden om in eerste instantie gemakkelijker over de stranden te kunnen fietsen. Tijdens het berijden van de golfbrekers ontdekten zij de 'demping' van de banden, waardoor het gemakkelijker 'jumpen' en comfortabel landen ontstond. Al snel kwamen er aanpassingen, zoals het stuur wat werd afgekeken van de motorcrosss sport. De eerste mountainbikes waren dan ook heel erg moeilijk te schakelen en daarom bleef de sport vooral beperkt recreatief gericht op stranden en stukjes bos. Pas later eind jaren zeventig werd de productie op gang gezet en werden er begin jaren 80 wedstrijden in competitieverband georganiseerd. Echter, waren het nog steeds veredelde wegfietsen die wat robuuster oogden en veel problemen kende met het schakelen. Pas eind jaren tachtig kreeg het mountainbiken een grote wending met het schakelen aan het stuur waardoor ook de racefiets in 1992 experimenteerde op weg en met gevolg dat alle racefietsen niet meer op het frame hoefde te schakelen. Voor de diepere geschiedenis van het mountainbiken moeten jullie maar even googelen en jullie komen zeker leuke weetjes tegen. 

  Weersomstandigheden

  Vele wedstrijdrijders maken van de weersomstandigheden geen enkel punt. Het geldt voor iedereen in een wedstrijd. De ontketening van mountainbike toertochten bracht andere aspecten met zich mee. In Nederland werd de allereerste All Terrain Bike(ATB) toertocht georganiseerd in 1986 te Ede door WV Ede, waarvan wij hier de flyer kunnen laten zien, met uitermate dank aan onze bron magazine VELOZINE. De KNWU was hier al als overkoepelende bond bij betrokken. Er deden ongeveer een 26-tal deelnemers mee, waaronder 3 Duisters, die een mountainbike hadden gekocht in Ede. We maken nu een reis van 32 jaar door de tijd, en merken dat de ontwikkeling van toertochten een enorme vlucht heeft genomen. Steeds weer komen in vele discussies de weersomstandigheden naar voren bij toertochten. Maar is dit nu een discussie waard? Oké, als het regent kunnen wij ons voorstellen dat men liever thuis blijft. Maar dat men de ondergrond of de staat van het parcours in een discussie betrekt, is wel een beetje vreemd? De 'uitvinders' van de sport hadden juist de bedoeling om te kunnen fietsen op 'all terrain' onder alle omstandigheden. Dat men dus problemen maakt van een vettig of blubberig parcours, dat zou voor de beoefenaar van deze sport geen enkel probleem moeten zijn. De mountainbike is juist ontworpen om over deze terreinen te kunnen fietsen. Wie dacht dat de mountainbike is uitgevonden als wintersport heeft het dus ook mis. Mountainbiken is bedoeld om in alle weersomstandigheden te kunnen fietsen, zowel op de weg als op onverhard terrein. De naam mountainbike is pas eind jaren zeventig verder bedacht om de sport te introduceren in bergachtig gebied.

  Weg of bos

  Wie kiest voor een mountainbike, kiest meestal om extremere omstandigheden mee te kunnen maken, zoals beekjes/plassen, heuvels, sneeuw en vooral leuke singeltracks. Wie dit niet wil, koopt liever geen mountainbike, maar een weg(race)fiets en wacht tot de baan droog is om te fietsen. Wie niet graag een fiets schoonmaakt, kiest beter voor de wandelsport..

  Hak


  Geplaatst door mghak op 12 maart 2018 om 13u16
U moet ingelogd zijn om deze pagina te bekijken!
Nog geen account? Registreer hier!

Voor- en achternaam
Gemeente
Provincie


Geboortedatum
E-mail

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen

Ik wens de MTB-You nieuwsbrief te ontvangen. (In onze wekelijkse nieuwsbrief ontvang je info over toertochten in jouw streek, nieuws, ritverslagen, fotoreportages en promoties.
Ik wens op de hoogte gebracht te worden van afgelastingen via e-mail.
Zodra u op "Registreer" drukt wordt er een bevestigingsmail gestuurd naar het opgegeven e-mailadres. Deze mail kan zich bevinden in uw spambox.
Vul hier uw gebruikersnaam of email in!
U ontvangt dadelijk een e-mail met de instructies voor het herstellen van uw wachtwoord.