>
Volg ons op facebook Volg ons op twitter

Nieuws: Woensdrecht wielergemeente..

 • Gewapend met een professioneel camerateam is MTB-You Benelux op maandag 13 maart 2017 op bezoek geweest in de gemeente Woensdrecht.
  Deze gemeente is de grensgemeente in de Zuidwesthoek van Noord-Brabant in Nederland met België, waaronder Kalmthout, Kapellen, Stabroek, Zandvliet en Berendrecht. Verder grens de gemeente in Nederland aan de provincie Zeeland, met name de gemeente Reimerswaal waaronder Rilland, Krabbendijke, Waarde, Oostdijk, Yerseke en Kruiningen verenigd zijn. Anderzijds worden de grenzen bepaald door de Markiezenstad Bergen op zoom en de stad Roosendaal(verbonden via Wouwse Plantage).

  Wielergemeente

  Wie Woensdrecht vernoemd, weet dat deze gemeente rijk is aan oude productiebossen(op haar voormalige heideplantages), polders, maar ook militaire oefenterreinen, vliegbasis Woensdrecht en een politieacademie in Ossendrecht. De huidige staat van de bossen worden in merendeel beheert door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Ook zijn er nog oude productiebossen(waar voornamelijk grove Noorse dennen staan) in handen van particulieren. Het grootste openbaar(formeel enkel toegankelijk voor wandelaars) particuliere bos is Bieduinen, waarvan de familie Van Mierlo al decennia lang de eigenaren zijn. De familie geeft eigenlijk enkel toestemming aan een viertal toertochten. Bieduinen is onderverdeeld in drie kavels, Stichting Titurel(Strikt PRIVÉ), Familie van Mierlo(Strikt PRIVÉ) en parkbos Bieduinen één en twee(Nogmaals formeel enkel toegankelijk voor wandelaars). De andere particuliere bossen van de families Cogels en Van Thillo zijn duidelijk afgezet met draad en verbodsborden en niet toegankelijk of openbaar voor het publiek. De gemeente Woensdrecht grens dus ook aan de Kalmthoutse heide(België) via Paalberg en Kriekelaere land- en stuifduinen. In heel Woensdrecht geldt dat; waar je mag fietsen, je enkel de paden volgt en niet door de bossen heen fietst(ook niet door de illegaal aangelegde singeltracks in de bossen). De oorspronkelijke Woensdrechtse kern had deze 'rijkdom' bijna 20 jaar geleden niet of nauwelijks. Het is dankzij de gemeentelijke herindeling in 1998 dat vijf gemeentekernen opgingen in één grote gemeente Woensdrecht met als centraal gemeentehuis te Hoogerheide. Er is voor de naam Woensdrecht gekozen omwille van de landelijke en internationale bekendheid bij name 'Woensdrecht', vanwege het militaire vliegveld en de Fokker dependance. Ook hebben in het verleden de 'kruisraketten van Woensdrecht', die veel ophef veroorzaakten bij vredesactivisten ten tijde van de koude oorlog en zo een bijdrage aan de naamsbekendheid Woensdrecht hebben gegeven . De vijf voormalige gemeenten zijn nu dorpskernen geworden met elk een eigen dorpsplatform die zijn samengesteld uit plaatselijke inwoners/burgers. Putte, Ossendrecht, Hoogerheide, Huijbergen en Woensdrecht waren dus voor 1998 zelfstandige gemeenten.

  Sinds de komst van de 'Grote Prijs Adrie van der Poel', vernoemd naar een voormalig professioneel wielrenner die werd geboren in het ziekenhuis van Bergen op zoom en getogen in Hoogerheide, profileert de gemeente Woensdrecht zich als een heuse wielergemeente. Adrie van der Poel woont tegenwoordig in België(Kapellen) net ten zuiden van Woensdrecht. Wat houdt nu de naam Wielergemeente in? Dat wordt vanzelf duidelijk in het vervolg van dit verslag. Wordt het breed gedragen voor alle liefhebbers van de wielersport, of is het gericht op enkel een professionele uitstraling naar de buitenwereld toe? Hierin zijn vaak meningen verdeeld, maar wij denken dat velen voor een wielergemeente zijn. De gemeente Woensdrecht kampt net als vele andere gemeenten met de vraag, hoe kunnen we meer toeristen of eendaags bezoekers naar onze gemeente krijgen? De status van wielergemeente is er wel eentje waarvan je zou mogen verwachten dat dit al voor minimaal 30 procent aanvulling geeft hierin, toch? De infrastructuur van de wegen in Woensdrecht stralen de liefde voor het wielrennen uit. Vele van de autoweg gescheiden fietspaden doorkruisen deze gemeente. De investering hierin heeft ook geleid tot gescheiden fietspaden in de dorpskernen waar de maximale snelheid voor auto's 30 km per uur is. Het komt de veiligheid van de fietser zeker ten goede, en zonder dat wij de daadwerkelijke cijfers kennen moet dit een halvering opleveren van het aantal ongelukken met fietsers. Niet enkel de sportieve fietser of mountainbiker kan hier veilig fietsen, maar ook de recreatieve dagjestoeristen kunnen veilig de benen strekken en eventueel één of meerdere dagen op natuurvriendelijke wijze verblijven in Hoogerheide, Ossendrecht of Huijbergen. Deze plaatsen hebben tal van leuke overnachtingen, zoals bijvoorbeeld de VolksabdijHotel De Jonckheer en verschillende B&B overnachtingen.

  Wielerfaciliteiten in aanbouw

  De aankondiging van een wieleracademie te Ossendrecht in verschillende media was de reden voor MTB-You Benelux om op een behoorlijke manier een afspraak te maken met de verantwoordelijken van het wielerplan bij het Zuidwesthoek college nabij de natuurpoort De Volksabdij. Wij weten dat er ieder jaar in de gemeente Woensdrecht een vijftal MTB toertochten worden georganiseerd door verschillende wielerclubs. Woensdrecht telt een aantal wielerverenigingen, De Grensrijders, WTC Woensdrecht, RSC De Zuidwesthoek. Verder zijn er nog enkele stichtingen die in Huijbergen, Hoogerheide, Woensdrecht, Putte en Ossendrecht wieleractiviteiten organiseren. Het huren van fietsen of mountainbikes kan bij Fun4family. Een bekende fietsenzaak, waar zelfs vele Vlamingen hun weg naartoe vinden is Pijnen Race te Ossendrecht, gespecialiseerd in en kenner van mountainbikes.

  Nadat wij ons schriftelijk verzoek hadden ingezonden, kregen wij een uitnodiging om met camera aanwezig te zijn op het gemeentehuis te Hoogerheide. Daar werden we ontvangen door Jan Prop(Gemeente woordvoerder), tevens bestuurslid van de GP Adrie van der Poel en ook wielertoerist. Verder was aanwezig wethouder van financiën en sport Martin Groffen(VVD), eveneens wielertoerist uit de kern Putte. Het was dus blijkbaar de schijn dat men instemde met een interview op camera, en daarom maakten we eerst nog wat beelden van de vorderingen tijdens de werkzaamheden achter de school 'Zuidwesthoek college' nabij de Volksabdij. Vele grove dennen waren al gekapt, maar structuur noch vorm was er te zien dat hier een wieleracademie moet verrijzen. Of deze wieleracademie gerealiseerd is in maart 2017, daar willen wij wel een vraagteken bij plaatsen? 

  Zuur

  De ontvangst was een beetje bescheiden, en Jan Prop stond ons net naast de ontvangstbalie op te wachten. Iets van binnen in ons zei, er is iets niet goed, en op dat moment predikte Jan Prop, 'maar eerst even enkele mededelingen doen hoor', terwijl wij met ons filmmateriaal de lift mee opzochten in het kielzog van Jan. We kwamen aan bij het kantoor van Wethouder Martin Groffen, waar we weer vriendelijk werden ontvangen en een koffie aangeboden kregen. Jan Prop nam bij aanvang resoluut het woord en maakte ons direct duidelijk dat de werkzaamheden bij het Zuidwesthoek college om een opleidingscentrum gaat voor wielertalenten in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. 'Het te realiseren complex met wielerbaan en in het midden een technisch MTB parcours zal niet openbaar worden gesteld. Het wordt een heuse dependance van het opleidingscentrum in Eindhoven en zal volledig zijn afgesloten. Met de ontwikkeling van dit wielercentrum hebben we bij de bouw van de school al rekening gehouden met voorzieningen in de infrastructuur, waarin kleedruimtes en douches zijn meegenomen', De accommodatie zal dan niet toegankelijk zijn voor iedereen', aldus Jan Prop. Nu, dat wisten wij ook wel, maar we hielden ons uit respect op de vlakte hierover. Jan Prop gaat verder, 'het is dus niet de bedoeling om het openbaar te gaan promoten'. Nee, dat was dus ook niet onze bedoeling als MTB-You Benelux, enkel, we wilden eens een verhaal over de wielergemeente Woensdrecht maken met als kern de wieleracademie. Blijkbaar rust hier een groot misverstand. Maar omdat de verdedigingslinie van beiden zo stellig was, hielden wij als MTB-You het fatsoen en wederzijds respect om er maar niet verder op in te gaan. De vragen over de wieleracademie hebben wij grotendeels weggelaten, omdat de antwoorden voor een deel al zaten verweven in het verweer van Jan Prop. Van een echt interview was dus nog helemaal geen sprake en enkel de partij van beide bewindslieden waren tot hiertoe voor het grootste gedeelte inhoudelijk aan het woord.

  Ik ben eens gaan kijken

  We laten Jan Prop aan het woord zolang hij dat nodig acht, en dus gaat hij verder in zijn betoog; 'Ik ben ook eens gaan kijken naar jullie website en dat is er eentje voor de ATB-MTB toeristen en is gericht op toertochten'. Dat klopt, zeggen we instemmend. Je merkt verder dat hij moeite heeft om iets duidelijk te maken inzake. Maar, het duurt niet lang of het lek komt boven, en schoorvoetend vertelt hij over de verdere ontwikkelingen van de natuurgebieden in Woensdrecht. 'Om dit opleidingscentrum te realiseren hebben we met de natuurbeheerders afspraken gemaakt, en wat die afspraken zijn, daar kan ik helaas niet veel over zeggen. We zijn wel bezig met het realiseren van een mountainbike-route rondom de natuurgebieden van Woensdrecht, die uiteindelijk aansluiting moet vinden met België, de Kalmthoutse heide met name. Het is een lang gekoesterde wens van zowel Kalmthout als de gemeente Woensdrecht. Hierover lopen echter nog formele gesprekken met eigenaren en natuurverenigingen hoe de route moet verlopen. Jullie mogen altijd terugkomen als alles rondom de MTB-route klaar is, heel graag zelfs'..
  We houden u aan uw woord Jan, en we zijn in afwachting.

  Interview

  We kwamen voor een interview op camera met voorbereidende vragen die jullie ruimschoots van te voren hebben ontvangen. 'Dat klopt, die hebben we gehad, en als Martin Groffen iets wil zeggen op camera, dan mag dat altijd', gaat Prop verder. Martin Groffen knikt snel nee, en wij ook, want uiteindelijk hebben we alle vragen al beantwoord gekregen. Enkel, hadden we dit graag van te voren vernomen, dan hadden wij niet zoveel moeite hoeven te doen om materialen gereed te maken en te sjouwen. Met een paar foto's waren we er ook wel gekomen na dit geschreven interview met Jan Prop en ook Martin Groffen natuurlijk, al was zijn bijdrage hierin iets minder, hij was voornamelijk meer de toehoorder..

  Geen fraai gezicht


  Als mountainbike liefhebbers rijden wij graag door de bossen en met veel respect voor de natuur. Soms kunnen wij dan ook wel de voorstanders van een MTB-route begrijpen, want wat wij op sommige mooie Amerikaanse eiken(zie foto bovenaan) in de omgeving van Woensdrecht zagen, was toch niet echt fraai te noemen. Vandaar dat de natuurbeheerders niet graag de massa vrij meer wil laten mountainbiken.

  De komst van een MTB-route zal dan met zich meebrengen dat je niet meer vrij in de Woensdrechtse natuur kan gaan fietsen. Hoe de gemeente en natuurverenigingen dit willen gaan handhaven is nog even afwachten. 'Misschien gaan we wel werken met een dagkaart of jaarkaart, zoals in de Loonse en Drunense duinen bijvoorbeeld? Maar dat is nog maar speculatie', aldus Jan Prop. Doordat wij als MTB-You Benelux er nu zelf mee werden geconfronteerd, kunnen we zeker ook wel de terughoudende opstelling van gemeentewoordvoerder en Wethouder enigszins begrijpen.. De grondeigenaren en natuurbeheerders zijn gestaag bezig om zoveel mogelijk de oude productiebossen te dunnen, zodat later onze kinderen de bomen door het bos weer kunnen zien staan. Én zonder die lelijke oranje / gele / roze / groene / blauwe met verf uitgespoten pijlen op de prachtige Amerikaanse eikenbomen. 

  We verlaten Woensdrecht met een dubbel gevoel, maar wel met respect naar de gemeente Woensdrecht, privé eigenaren en natuurbeheerders. Jullie hebben een prachtig gebied, en dat dient met respect te worden nagelaten aan onze nazaten. Jammer van diegenen die het niet zo nauw nemen met de natuur, want daar boeten de goedwillenden voor mee.

  MTB-You Benelux roept iedere mountainbiker op om de waarde van de natuur te respecteren en begrip te tonen voor ieder ander individu die van de natuur wil genieten op haar/zijn manier. Waarvoor dank!

  MG
  Geplaatst door mghak op 18 maart 2017 om 00u00
U moet ingelogd zijn om deze pagina te bekijken!
Nog geen account? Registreer hier!

Voor- en achternaam
Gemeente
Provincie


Geboortedatum
E-mail

Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord herhalen

Ik wens de MTB-You nieuwsbrief te ontvangen. (In onze wekelijkse nieuwsbrief ontvang je info over toertochten in jouw streek, nieuws, ritverslagen, fotoreportages en promoties.
Ik wens op de hoogte gebracht te worden van afgelastingen via e-mail.
Zodra u op "Registreer" drukt wordt er een bevestigingsmail gestuurd naar het opgegeven e-mailadres. Deze mail kan zich bevinden in uw spambox.
Vul hier uw gebruikersnaam of email in!
U ontvangt dadelijk een e-mail met de instructies voor het herstellen van uw wachtwoord.